Vælg valuta: Min konto (0) Vare(r)
BLIV EN LORD ELLER LADY NU

Forbindelsen mellem Skotland og Danmark

Skrevet af : douglas
Udgivet: 3rd March 2020


Med hensyn til deres landskaber kunne Skotland og Danmark ikke være mere forskellige. Skotlands robuste bjerge står i skarp kontrast til Danmarks flade og lavtliggende land. Alligevel er der ud over disse overfladiske forskelle mange ligheder og samstemmende punkter mellem de to nationer. Skotland har mange kulturelle og endda sproglige forbindelser med Danmark, ligesom med andre nordiske nationer. En stærk historie med bosættelse og samarbejde mellem de to lande har skabt grundlaget for en fast forbindelse

Skotland har omkring den samme befolkning som Danmark med stort set den samme infrastruktur, ressourcer og talent. Men BNP pr. Person er kun £ 33.000 pr. Person i Skotland, mens det i Danmark svarer til £ 52.000. Dette har ført mange til den konklusion, at Skotland kan lære meget af Danmark ved at gå videre. Landet kan tage lektioner fra Danmark, når man fastlægger det bedste fremtidige kursus. En lighed i tankesæt, kultur og geografisk placering kan gøre denne proces lettere. Det gør det lettere for de to nationer at samarbejde, knytte nye forbindelser og arbejde sammen på nye og spændende måder.

 
 

01. Den historiske baggrund for forbindelsen mellem Skotland og Danmark


Norsk-danske vikingeangreb og vikinge bestemmelse i Skotland fører til en skandinavisk periode i skotsk historie mellem det 8. og 15. århundrede. Orkney og Shetland var en del af Danmark-Norge indtil 1468, da de blev bundet til Skotland, og mange skotske øer var under vikinge styre før den tid. Visse kulturelle og især sproglige forbindelser varer fra denne tidsperiode.

Bevis for dette kan ses i eksistensen af ​​specielle skotske altere i kirker i disse byer. I Elsinore med steder med navne som Skottebakken, Skottehuset og Skottestraede til skotske indbyggere. Antallet af skotske vævere i København førte til oprettelsen af ​​en væver gilde i 1550, skotske lejesoldater kæmpede i både den danske og den svenske hær i den nordlige syvårskrig (1563-70). I 1586 skrev en tysk rejsende om det store antal skotske stole i Danmark.

Helsingør. / Public Domain

Mellem 1770 og 1825 var dansk folkemusik stærkt påvirket af engelsk og skotsk musik. Denne indflydelse på det musikalske område kan stadig opdages som en stærk indflydelse på dansk musik, og har resulteret i mange lighedspunkter mellem Skotland og Danmarks musikalske traditioner. Keltiske påvirkninger spillede også en rolle i folkegenoplivning i Danmark i de senere år.

I dag kan skotternes indflydelse ses i efternavne, der har klare skotske rødder. Mange mennesker erhvervede efternavnet Skotte eller en variation deraf, og der er stadig mange der kan findes.

Øverst

 

02. Berømte mennesker, der forbinder Skotland og Danmark

Queen Margaret of Scotland / Public Domain

Margaret af Denmark

Margaret af Danmark var dronning af Skotland ved ægteskab med kong James III mellem 1469 og 1486. ​​Hun var datter af Christian I af Danmark og Dorothea af Brandenburg. Ægteskabet blev arrangeret for at stoppe en fejde mellem Skotland og Danmark vedrørende gæld, der skyldes Danmark over beskatningen af ​​Hebriderne og Isle of Man. Den skotske gæld blev annulleret ved ægteskabet i 1469. Desværre var ægteskabet ikke lykkeligt.

En permanent fremmedgørelse fandt sted, og parret boede fra hinanden – James III i Edinburgh og Margaret i Stirling Castle med hendes børn. Hun døde der i 1486. ​​Der er nogle påstande om, at hun blev forgiftet af John Ramsay, 1. Lord Bothwell. Men dette kan være bagvaskelse, og sandheden i sagen er ukendt.

 

Petrus David de Scotia

En middelalderlig vandrende lærd, der boede mellem 1450 og 1520, Peter David blev født i eller i nærheden af ​​Aberdeen, men rejste til udlandet for at studere. Han ser ud til at have havnet i Danmark ved en tilfældighed. Han blev den første dekan på fakultetet for kunst på Københavns Universitet. Han var doktor i teologi, der blev seks gange valgt som rektor ved universitetet og antages at have været dansk ambassadør i Rusland i 1496. Han døde af pesten i 1520.

 

Alexander Kinghorn

Menes at være født i Kinghorn, Fife, var Alexander Kinghorn professor i medicin, der kom til Danmark i 1513 for at blive professor ved universitetet og en almindelig læge for Christian II. Han tjente som rektor universitetet og blev dekan for Roskilde kapitel i 1521. Han fungerede også som diplomat for Christian II, især for Skotland. Han boede i Leith og kæmpede mod udsendinger af Frederik I ved det skotske domstol.

 

John MacAlpin

En af de mest kendte skotter i Danmark, John MacAlpin var forud for det Dominikanske kloster i Perth, men han omfavnede protestantisme og flygtede fra Skotland til England i 1534. I 1542 blev han doktor i teologi og udnævnt til professor ved Københavns Universitet. Han var rektor ved universitetet i 1544 og 1549 og var med i udvalget, der forberedte Christian III Bibelen – den første komplette bibel på dansk, som dukkede op i 155

 

James Hepburn, 4th Earl of Bothwell / Public Domain

James Hepburn, 4th Earl of Bothwell

Denne prominente skotske adelsmand er bedst kendt for sin tilknytning til, bortførelse af og ægteskab med Mary, dronningen af ​​skotter. Hans ægteskab med dronningen var kontroversielt og splittede landet. Han flygtede fra det voksende oprør til Norge (derefter styret af Danmark). Fanget ud for Norges kyst (hvor han måske havde håbet på at rejse en hær med støtte fra Frederick II fra Danmark) blev han eskorteret til Bergen.

Der mødte han Anne Throndsen. Hun rejste en klage mod ham og sagsøgte ham for at have forladt og vendt tilbage med sin medgift, mens Bothwell blev tilbageholdt i Bergenhus fæstning. Sendt til København blev Bothwell fængslet på Dragsholm Slot, hvor han blev holdt under forfærdelige forhold og døde i 1578.

 

Anne af Denmark / Public Domain

Anne af Denmark

Dronningskonsort af Skotland, England og Irland, Anne af Danmark giftede sig med kong James VI og jeg i 1589. Hun fødte ham tre børn, der overlevede barndommen, inklusive den fremtidige kong Charles I. Hun blev født i 1574 på Skanderborg slot på Jyllands halvø Kongeriget Danmark og blev sendt sammen med sin ældre søster for at blive opvokset i Gustrow af hendes mødre bedsteforældre. Ægteskabet fandt sted ved fuldmagt på Kronborg Slot. Annes flåde sejler til Skotland, men efter dårlige havforhold blev de tvunget tilbage til Norges kyst.

James satte sejr for at hente sin kone personligt, og de blev formelt gift på Old Bishop’s Palace i Oslo. Parret tilbragte tid med Annes forbindelser, før de tog vej til Skotland. Selvom ægteskabet virket stærkt i starten, udviklede ægteskabs friktioner sig. Deres linje fortsatte dog. Dronning Anne var den sidste af House of Stuart, men deres oldebarn efterfulgte den britiske trone som George I, der startede House of Hannover.

Øverst

 

03. Aktuel handel mellem Skotland og Danmark


Skotland solgte £ 875 millioner i eksport til Danmark i 2017, 2,7% af den samlede eksport. I gennemsnit mellem 2013 og 2017 er Danmarks eksport steget med et gennemsnit på 3,1% hvert år. Med usikkerheden omkring Brexit og potentialet for skotsk uafhængighed i fremtiden forsøger den skotske regering at styrke handelsforbindelserne mellem de to nationer.

For at fremme skotsk-dansk handel har Scottish Development International et kontor i København, der hjælper skotske virksomheder, der ønsker at handle i Danmark. Mange danske virksomheder opererer også i Skotland, mange involveret med skotske mennesker inden for energi, teknik og avanceret fremstilling og videnskabe.

Handel er ikke alt sammen en måde. Mens Skotland er en nettoeksportør, importerer landet et antal varer fra Norge, inklusive – berømt – dansk bacon – en skotsk favorit og en nøgleingrediens i en fuld skotsk morgenmad.

Fuld Skotsk Morgenmad. Photo by Jeremy Keith / CC BY 2.0

Danske virksomheder har spillet en stor rolle i udformningen af ​​den nuværende skotske økonomi. Det er vel ikke kun på positive måder. Shipping giganten Maersk Oil spillede en vigtig rolle i den hurtige vækst af Aberdeen fra en fiskerby til den offshore oliehovedstad, som den er i dag. Danmarks næststørste person, Anders Holch Povlsen, der er den største aktionær i modevirksomheder Bestseller og Asos, er nu en af ​​de største jordejere i Skotland, med mere end elleve ejendomme, der omfatter en ejendomsportefølje til en værdi af mere end £ 100 millioner.

I den nordiske politik erklæring fra 2017 fastlagde den skotske regering deres mål for at styrke forholdet mellem Skotland og Danmark. For at fremme deres forhold til Danmark erklærede de, at de havde til hensigt at lære fra Danmark for at gå videre med ambitionerne om fjernvarme og Skotlands energieffektivitet sprogram.

Den skotske regering sigter mod at reducere CO2-emissionerne med 80% i 2050. I 2032 er målet at reducere energiforbruget i bygninger med 15% og deres CO2-emissioner med 23%. Et nyt aftalememorandum mellem Skotland og Danmark, undertegnet i det skotske parlament i Edinburgh, fornyede en intention om at samarbejde om lav kulstof varme, fjernvarmeanlæg og energieffektivitet i bygninger. Denne aftale understøtter en udveksling af viden og erfaringer, der gør det muligt for Skotlands regering at opfylde disse miljømål.

Ud over at arbejde sammen om disse spørgsmål fastlagde den nordiske baltiske politik også intentioner om at fremme forholdet til Danmark gennem at undersøge den aktuelle praksis i Danmark om køns anerkendelse i lov og levering af handicapydelser og gennem deltagelse i Districts of Creativity (DC) netværk langs Region Midtjylland og Tempere i Finland.

Øverst

 

04. Uddannelsesmæssige og kulturelle forbindelser mellem Skotland og Danmark


En række programmer, der drives med medfinansiering fra EU’s Erasmus Plus-ordning, har styrket de kulturelle bånd mellem Skotland og Danmark. Et sådant program var den kulturelle udveksling ‘Transposition’ mellem National Youth Advisory Group of Scotland og Tænketank for Ungekultur fra Danmark, som fandt sted i 2018. Denne kulturelle udveksling udforskede de kulturelle ressourcer, der var tilgængelige for unge i begge lande, og bestemte deres styrker og svagheder for at se, hvad hvert land kunne lære af det andet.

Der er selvfølgelig en lang række samarbejdsprojekter mellem universiteter og akademikere i begge lande og stærke uddannelses obligationer. Mens fremtiden for EU-projekter forbliver usikker i lyset af Brexit, er der stærke indikationer på, at uanset hvad der sker, kan der opretholdes stærke uddannelses forbindelser mellem de to lande.

Kulturelt har skotterne og dansken en mørk humoristisk sans. Denne mørke sans for humor blev eksemplificeret i filmen fra 2002, ‘Wilbur Wants to Kill Himself’. Det blev sat i Skotland og instrueret af Danmarks Lone Schering. Danske noir-tv-dramaer er også blevet mere og mere populære i Skotland i de senere år.


Poster for Wilbur Wants to Kill Himself. All rights reserved to Zentropa Entertainments 6 Wilbur Lt

Argumenter for den skotske uafhængighed, især efter de nylige begivenheder i Westminster, vinder fart – både i Skotland selv og omkring Europa. Interessant nok ser der ud til at være stærk støtte i Danmark for, at et uafhængigt Skotland forbliver i EU. En undersøgelse af den danske opinion i 2017 fandt, at 67% støtter ideen, mens kun 8% var i opposition. Kulturelle tilhørsforhold findes med områder af dansk territorium, der kæmper for deres egen uafhængighed – alligevel finder Skotlands progressive og udadrettede nationalisme også kulturel tilknytning til politisk tænkning i Danmark.

Som lande, der har en stærk følelse af udadvendt nationalisme og de fremherskende liberale sociale synspunkter, er Skotland og Danmark sikker på at opretholde tætte bånd i de kommende år, uanset hvad der måtte komme.

Øverst

 
 

Bragt til dig af Highland titles

Highland Titles’ mission er at bevare Skotland, en kvadratfod ad gangen ™. Ved at sælge souvenir-grunde finansierer vi vores naturreservater og bevaringsprojekter. Slut dig til os og bliv en Lord, Lady eller Laird * fra Glencoe!


Omkring forfatteren

Skrevet af : douglas


Kommenter dette opslag

Har du noget at sige? Skriv en kommentar